Darmtherapie
Darmtherapie | Een goede gezondheid zetelt in de darmen. Voeding en vertering zijn onlosmakelijk verbonden met een goede gezondheid. We zijn wat we eten, wordt wel eens gezegd. Maar zelfs gezonde voeding is pas doelmatig als die door ons lichaam kan worden opgenomen en verteerd.
Wist u dat veel gezondheidsklachten samenhangen met een onvolledige vertering van de voeding? U kunt nog zo gezond eten: wanneer voeding niet goed wordt verteerd, heeft u er weinig aan. Als de productie van maagzuur niet optimaal verloopt, komen niet voorverteerde voedselresten in de darm. Naast maagzuur zijn er nog vele andere stoffen die betrokken zijn bij de vertering van voeding. Wat te denken van gal en enzymen en bacteriën.
Door een ontlastingsonderzoek / fecesonderzoek, kom je wat meer te weten over je darmflora. Dit alles kan weer in balans worden gebracht door een darmtherapie waardoor de klachten verdwijnen.
Wanneer de darmen uit balans zijn, laat u veel ‘gezondheidsvoordelen’ liggen! Een aantal gevolgen: vatbaarheid voor schimmels, infecties, allergieën, huidklachten, vermoeidheid en tal van andere ongemakken. Mensen met een gezonde darm daarentegen, hebben een enorme weerstand. Niet alleen tegen allerhande fysieke aanvallen, maar ook mentaal zijn ze sterker.
Ontlastingsonderzoek, het belang van deze test
Als u gezondheidsklachten heeft waar niemand een oorzaak voor weet te vinden, dan kan een ontlastingsonderzoek vaak nieuw licht werpen op de zaak. Ook al lijkt een verband te staan tussen het functioneren van de darmen en de klacht naar uw idee heel vergezocht dan kan toch een darmprobleem de oorzaak zijn. Ik leg graag het verband uit.
Als u de mogelijke symptomen bij disbalans in de darmen bekijk ziet u een hoop fysieke en psychische klachten die veroorzaakt kunnen zijn door de darm.
Hieronder mogelijke symptomen bij disbalans in de darmen
- ontlastingsproblemen zoals brijig, stinkend, plakkerig, te hard te veel slijm
- keel, neus, oor en bijholten klachten
- blaas, prostaatklachten
- allergie, intolerantie
- hormonale disbalans
- algehele spijsvertering
- hoofdpijn
Hoe kan dat?
De darmen verteren onze voeding en zorgen voor bouwstoffen voor ons lichaam om alle processen te laten functioneren zo ook voor de neurotransmitters. Dat zijn stofjes die de aansturing van vele processen bewerkstelligen.
Als er iets niet goed gaat in de darmen kan dit dus grote gevolgen hebben voor andere delen van het lichaam.
In de darm leven grote hoeveelheden goede bacteriën van verschillende soorten die ons hele leven lang onze darmen bevolken. En van elk soort moeten een zo optimaal mogelijke hoeveelheid in de darmen aanwezig zijn. Ook moeten de diverse soorten darmbacteriën in verhouding tot elkaar in de juiste aantallen aanwezig zijn. Zijn er te weinig of klopt de verhouding niet dan kan de werking van de darmen fundamenteel verstoord worden. Deze onbalans noemen we dysbiose.
Darmflora
Al deze bacteriën samen noemen we darmflora of darmmicrobiota (darmflora). De darmmicrobiota helpt ons om voedsel te verteren, belangrijke stoffen te maken die ons lichaam zelf niet bevat (zoals vitamine K) en om ons afweersysteem te trainen om effectief te reageren.
Ook zorgt de darm voor zijn eigen voeding. Door de dysbiose haalt de darm zijn eigen voeding uit het lichaam en dan voelen we ons moe want er komt een tekort.
We worden niet automatisch met een goede darmflora geboren. Die bouwen we gedurende onze eerste levensjaren op. Ook is er een genetische bepaling vanuit onze voorouders of wij bepaalde voedingsstoffen om kunnen zetten. Daar zullen we gedurende het leven allemaal rekening mee moeten houden. Meer informatie.
Basisscreening darm
Dit alles kan gemeten worden met een basisscreening darm of een darmtherapiescreening dat is een ontlasting onderzoek waaruit je kan aflezen of bv de vertering wel goed gaat. We kunnen de bacteriën er in meten de kleur de geur en de substantie. Zo ook of we wel alles volledig verteren, daaraan kunnen we afleiden waar het in de darm niet goed gaat.
De ontlasting bestaat uit onverteerde voedselresten, bacteriën, afvalstoffen, galkleurstoffen, oude darmcellen, water en slijm. Daarnaast is er nog veel te meten zoals parasieten, schimmels en candida en vele ander stoffen. Al deze waardes geven informatie over onze gezondheid.
Hoe gaat de test in zijn werk
U ontvangt van mij een testpakket, een envelop en een aanvraagformulier. In het testpakket zit een duidelijke handleiding. U kunt van maandag t/m donderdag het testpakket opsturen. Zie instructiefilm op Sanitas Humanus.
Waar zeker op te letten bij afname test
De uitslag volgt na ongeveer 10 dagen. Deze wordt ontvangen door mij als de test via mij is aangevraagd. De uitslag zullen we dan bij eerstvolgende afspraak bespreken. Daar volgt weer een behandelplan achteraan om de darm in balans te brengen.
Om een zo goed mogelijke uitslag te krijgen, is het noodzakelijk om rekening te houden met het volgende. Betreft inname van bepaalde voedingssupplementen 30 dagen voor de test mag u geen preparaten met darmbacteriën innemen, zoals probiotica. Neem bij twijfel het potje met probiotica mee naar de therapeut. Het beïnvloedt namelijk de test.
Ook valt daaronder Yakult of yoghurtproducten zoals Biogarde daar dient u 3 dagen voor afname test mee te stoppen.
Voetreflexzone is de hoofdtherapie van de behandeling, de darmtherapie zal dit alles tot een beter resultaat gaan brengen.